МОРФОМЕТРИЧНИЙ АНАЛІЗ ЗМІН ДЕЯКИХ УЛЬТРАСТРУКТУР КАРДІОМІОЦИТІВ КАМЕР ЛЕГЕНЕВОГО СЕРЦЯ - Slabyy, O. B.; Tatarchuk, L. V.; Hnatyuk, M. S. (Вісник наукових досліджень, 2017)
За допомогою кількісних морфологічних методів досліджені ультраструктури кардіоміоцитів камер компенсованого та декомпенсованого легеневого серця. У кардіоміоцитах компенсованого легеневого серця нерівномірно, незбалансовано змінюється кількість мітохондрій та міофібрил, посилюється секреторна активність міоендокринних клітин передсердь. В ультраструктурах серцевих м’язових клітин камер декомпенсованого легеневого серця посилюються деструктивні процеси, погіршується енергозабезпечення та ендокринна функція, виникає дезорганізація та нестабільність субклітинного структурного гомеостазу.