ПСИХОСОЦІАЛЬНА АДАПТАЦІЯ КОСМЕТОЛОГІЧНИХ ПАЦІЄНТІВ ІЗ ЗНИЖЕНОЮ САМООЦІНКОЮ - Yudin, M. A. (Вісник наукових досліджень, 2017)
У дослідженні проводилося вивчення особливостей психофункціонального функціонування пацієнтів косметологічного профілю із дисгармонічним самовідношенням та зниженою самооцінкою. Дослідження проводилося на базі медичного центру “СА-КЛІНІК” протягом 2014–2016 рр. У тестуванні прийняли участь 204 жінки, які звернулися за косметологічною допомогою. Опитуваних поділили на групи на основі критерію самовідношення: основну групу склали особи з дисгармонійним типом із тенденцією до заниженої самооцінки (ОГ, n=108), групу порівняння склали жінки з гармонійним типом (ГП, n=96). На психосоціальне функціонування жінок із дисгармонійним самовідношенням та заниженою самооцінкою впливали низька самооцінка своїх фізичних та особистісних властивостей, незадоволеність собою, невпевненість, нерішучість, негативні переживання, пов’язані з міжособистісною взаємодією, труднощі у встановленні та підтриманні соціальних контактів, пасивність, залежність, екстерналізація локусу контролю. Найбільш ураженою сферою психосоціальної адаптації у жінок із заниженою самооцінкою було самосприйняття, що на психологічному рівні виступало провідними психопатогенним чинником дезадаптації. Психокорекція порушень психосоціального функціонування у косметологічних пацієнтів важлива складова медико-психологічної допомоги.