ПЕРСОНОЛОГІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ТА СТАВЛЕННЯ ДО ХВОРОБИ У ЖІНОК ІЗ НЕВРОТИЧНИМИ ТРИВОЖНО-ДЕПРЕСИВНИМИ РОЗЛАДАМИ РІЗНОГО ПСИХОГЕНЕЗУ (ВИМУШЕНИХ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ ТА ДРУЖИН ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ–УЧАСНИКІВ АТО) - Shpylovyi, Ia. V. (Вісник наукових досліджень, 2017)
Метою роботи було порівняльне вивчення персонологічних властивостей та ставлення до хвороби у жінок із невротичними тривожно-депресивними розладами різного психогенезу (НТДРРП), для обґрунтування диференціації терапевтичних підходів. За допомогою клініко-психопатологічного та психодіагностичного (опитувальник Р. Кеттелла [5] та Методики діагностики типів ставлення до хвороби (ТСХ) [5]) методів на базі КЗ “Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня” було обстежено 200 жінок: 150 осіб із тривожно-депресивними розладами невротичного регістру (з них 78 – вимушено переміщені (ВПЖ) та 72 – дружини військослужбовців–учасників АТО (ДВС)), 25 хворих із ендогенною депресією (ГП-ЕД) та 25 психічно здорових жінок (ГП-З). Найбільш проблемною особистісною сферою у жінок із невротичними тривожно-депресивними розладами різного психогенезу виявилась комунікативна сфера. Серед домінуючих персонологічних особливостей у них домінували безкомпромісність, імпульсивність та песимізм, невпевненість у собі; вони характеризувалися нетерплячістю, відкладенням рішень складних питань, легковажністю, ненадійністю, сором’язливістю і нерішучістю, були залежні від інших. Також їм властиве дезадаптивне ставлення до власного захворювання. Неадаптивні комбінації персонологічних рис та дезадаптивне ставлення до захворювання ставали предиктором розвитку в них тривожно-депресивних розладів. Виявлені персонологічні властивості й особливості ставлення до хвороби не мають генезоспецифічності та можуть розглядатися як загальні мішені медико-психологічного втручання, характерні для даного контингенту, незалежно від факторів психотравматизації. Отримані дані ми поклали нами в основу при розробці комплексної диференційованої системи спеціалізованої медичної допомоги жінкам із невротичними тривожно-депресивними розладами різного психогенезу.