СТАН ВЕГЕТАТИВНОЇ РЕГУЛЯЦІЇ В ОСІБ ІЗ ВИСОКИМ РІВНЕМ ПРОФЕСІЙНО ЗУМОВЛЕНОГО ПСИХОЕМОЦІЙНОГО НАВАНТАЖЕННЯ – ВОДІЇВ ПАСАЖИРСЬКОГО ЕЛЕКТРОТРАНСПОРТУ - Horsha, V. I.; Horsha, O. V. (Вісник наукових досліджень, 2017)
Метою дослідження стало вивчення стану вегетативної регуляції в осіб із високим рівнем професійно зумовленого психоемоційного навантаження – водіїв пасажирського електротранспорту. Стан вегетативної регуляції визначали за даними варіабельності ритму серця (методом кардіоінтервалографії), активності та біоритміки гормонів стресу – кортизолу та катехоламінів. Стан вегетативної регуляції варіабельності ритму серця в обстеженого контингенту відзначався суттєвим підвищення ролі центрального контуру керування та значною компенсаторною активністю парасимпатичної ланки вегетативної регуляції із суттєвим зростанням активності автономного контуру керування. Стан активності та біоритміки гормонів стресу характеризувався суттєво вищим рівнем вмісту в крові катехоламінів, більш низьким рівнем кортизолу вранці та більш високим рівнем кортизолу ввечері, зменшенням різниці між ранковим і вечірнім рівнями кортизолу порівняно з працівниками без психоемоційного навантаження. Загалом, результати дослідження встановили, що у водіїв пасажирського електротранспорту підвищену активність симпато-адреналової системи організму та гормонів стресу і перекручення біологічного ритму регуляції вегетативних механізмів адаптації.