КОМПЛЕКСНЕ ХІРУРГІЧНЕ ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ ІЗ ГНІЙНО-НЕКРОТИЧНИМИ УСКЛАДНЕННЯМИ НА ҐРУНТІ СИНДРОМУ ДІАБЕТИЧНОЇ СТОПИ - Dzyubanovskiy, I. Ya.; Antoshchuk, R. YA. (Вісник наукових досліджень, 2017)
Проаналізовано результати лікування 269 хворих, які перебували на стаціонарному лікуванні у хірургічному відділенні з остеомієлітним центром на базі Волинського обласного госпіталю ветеранів війни за період з 2010 до 2015 р., з приводу гнійно-некротичних ускладнень синдрому діабетичної стопи. В основну групу увійшли 115 пацієнтів, яким проводилась катетеризація нижньої надчеревної артерії в асептичних умовах. Для корекції ішемії у основній групі застосовувалися препарати з групи простагландинів Е1 (алпростадил). У контрольну групу увійшли 154 хворих, яким даний метод корекції ішемії не застосовувався. При аналізі результатів встановлено, що кількість високих ампутацій в основній групі, порівняно з контрольною групою, знизилась з 13,7 до 11,4 %, кількість ампутацій на рівні стопи збільшилась з 18,1 до 26,4 %. У структурі високих ампутацій підвищилася кількість ампутацій на рівні гомілки з 28,5 до 69,3 %.