МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ВПЛИВУ ЧИННИКІВ РИЗИКУ НА ВІРОГІДНІСТЬ НЕСПРИЯТЛИВОГО РЕЗУЛЬТАТУ ПРИ ТЯЖКІЙ ЧЕРЕПНО-МОЗКОВІЙ ТРАВМІ - Shevaha, V. M.; Paiepok, A. V.; Biloshytskyi, V. V.; Zadorozhna, B. V.; Netliukh, A. M.; Kobyletskyi, O. Ya.; Hutor, T. H.; Shchybovyk, D. V. (Вісник наукових досліджень, 2017)
Метою дослідження було наукове обґрунтування кількісної оцінки ризику несприятливого наслідку при тяжкій черепно-мозковій травмі шляхом використання електронної програми математичного прогнозування. Об’єктом дослідження – травматична хвороба головного мозку в пацієнтів із тяжкою черепно-мозковою травмою (ЧМТ). Для створення прогностичної математичної моделі виходу осіб із тяжкою черепно-мозковою травмою, у роботі було використано метод логістичної регресії із перевіркою достовірності методом Вальда та χ-квадрата (p<0,001). Встановлено, що з дев’яти аналізованих факторів, п’ять мають провокуючу дію на вірогідність смерті пацієнтів із тяжкою ЧМТ: вік, наявність гіпоксії, значення за шкалою Маршала, рівень глюкози крові та ДНК. Водночас, чотири фактори мають превентивну дію: оцінка за Шкалою коми Глазго, рівні гемоглобіну, аргініну та оксиду азоту. Для автоматичного розрахунку прогнозу виходу пацієнтів із тяжкою черепно-мозковою травмою ми створили електронну програму, за допомогою якої лікуючий лікар шляхом введення цифрових даних наведених чинників ризику отримає миттєвий розрахунок ймовірностей виникнення смерті чи несприятливого результату. Математичне прогнозування допомагає виявити пацієнтів із високою ймовірністю розвитку смерті чи несприятливого результату, що дозволить своєчасно зробити вибір ефективного методу лікування та збільшити шанси на одужання.