ПЕРЕБІГ СТАБІЛЬНОЇ ІШЕМІЧНОЇ ХВОРОБИ СЕРЦЯ НА ТЛІ НЕАЛКОГОЛЬНОЇ ЖИРОВОЇ ХВОРОБИ ПЕЧІНКИ В РЕАБІЛІТАЦІЙНОМУ ПЕРІОДІ ПІСЛЯ РЕВАСКУЛЯРИЗАЦІЙНИХ ВТРУЧАНЬ - Vakaliuk, I. I.; Virstiuk, N. H. (Вісник наукових досліджень, 2017)
Метою дослідження було оцінити перебіг стабільної ішемічної хвороби серця (ІХС) на тлі неалкогольної жирової хвороби печінки (НАЖХП) у реабілітаційному періоді після проведення втручань із реваскуляризації міокарда. Обстежено 220 хворих на стабільну ІХС, поєднану з НАЖХП, із них 80 пацієнтів після реваскуляризаційних втручань. Усім хворим проведено загальноклінічні та функціональні методи обстеження з метою верифікації стабільної ІХС та НАЖХП. Встановлено більш сприятливий перебіг стабільної ІХС, супутніх серцевої недостатності (СН) та артеріальної гіпертензії (АГ) на тлі НАЖХП після реваскуляризації міокарда. Визначено, що клінічними особливостями перебігу стабільної ІХС на тлі НАЖХП є виражені клінічні симптоми основного захворювання та супутньої патології, менш виражені після реваскуляризації міокарда. Доведено, що реваскуляризація міокарда сприяє поліпшенню довгострокового прогнозу в хворих на стабільну ІХС на тлі НАЖХП.