ПСИХОСОЦІАЛЬНІ ПРЕДИКТОРИ ЯКОСТІ ЖИТТЯ ПІДЛІТКІВ З УРОДЖЕНИМИ ВАДАМИ СЕРЦЯ - Sydorenko, A. Yu. (Вісник наукових досліджень, 2017)
Літературні дані щодо показників якості життя молодих пацієнтів з уродженими вадами серця (УВС) є досить суперечливими, тому метою дослідження було вивчення психосоціальних предикторів низької якості їх життя. У психодіагностичному дослідженні взяли участь 60 підлітків з УВС та 38 умовно здорових школярів 13–15 років. Методи дослідження включали напівструктуроване інтерв’ю, дослідження рівня якості життя, скринінг підвищеного рівня тривоги, депресії та дослідження почуття когеренції. Результати психодіагностичного дослідження показали, що підлітки з УВС мають низькі показники майже за всіма доменами якості життя. Також в роботі було виявлено, що 41,67 % осіб мають підвищений рівень тривоги та 18,33 % – ознаки депресії; були виявлені позитивні помірні зв’язки між доменом якості життя за фізичним функціонуванням та освіченістю підлітків щодо особливостей діагнозу УВС, розумінням медикаментозних призначень та знаннями дозволених фізичних навантажень (r=0,45, p<0,01), доменом загального здоров’я та сильним почуттям когеренції (r=0,39, p<0,05), наявністю тривоги та/або депресії та почуттям когеренції (r = - 0,75, p <0,01). Проведене дослідження дозволило виявити предиктори низької якості життя підлітків з УВС, що має бути передумовою для розробки комплексної програми їх медико-психологічного супроводу.