ЗАСТОСУВАННЯ ЛАЗЕРОТЕРАПІЇ У ЛІКУВАННІ ХВОРИХ ІЗ НЕВРОЛОГІЧНИМИ ПРОЯВАМИ ОСТЕОХОНДРОЗУ ПОПЕРЕКОВОГО ВІДДІЛУ ХРЕБТА - Roi, I. V.; Baiandyna, E. I.; Yachnyk, S. P. (Вісник наукових досліджень, 2016)
У статті оцінювалася ефективність комплексного використання низькоенергетичного лазерного випромінювання в інфрачервоному спектрі за скануючою методикою на апараті “МЕДИК–2 К” у реабілітації хворих із неврологічними проявами остеохондрозу хребта. Було проведено лікування 33 пацієнтів з неврологічними проявами остеохондрозу поперекового відділу хребта: основна група – 18, контрольна – 15 осіб. В основній групі хворі отримували 15 процедур лазеротерапії тривалістю 20 хв з опроміненням чотирьох полів згідно з точками акупунктури (V26, Vb30, V40, Vb34). Всі хворі займалися лікувальною гімнастикою за стандартною програмою і продовжували її виконувати самостійно в домашніх умовах. Результати оцінювали в кінці лікування і через 3 місяці. Больовий синдром до лікування в обох групах був приблизно однаковий: в основній – (64,5+3,09%), в контрольній – (63,67+ 2,60) (p>0,05). В кінці курсу лікування больовий синдром знизився значнов основній групі,порівняно з контрольною: (41,1%+3,01) і (51,67%+3,33) відповідно (p<0,05). Через 3 місяці біль продовжував зменшуватися і склав (21,67%+1,14) в основній і (30,67%+1,75) в контрольній групах (p<0,05). Найбільш ефективним в плані відновлення рухомості в поперековому відділі хребта у хворих із неврологічними проявами остеохондрозу поперекового відділу хребта є комплексна програма реабілітації, що включає медикаментозну терапію, заняття ЛФК і лазеротерапію.