ОПТИМІЗАЦІЯ РЕАБІЛІТАЦІЙНИХ ПРОГРАМ У САНАТОРНИХ УМОВАХ ДЛЯ ПАЦІЄНТІВ ІЗ ПЕРВИННИМ ГОНАРТРОЗОМ ЗАЛЕЖНО ВІД КЛІНІКО-ПАТОГЕНЕТИЧНОГО ВАРІАНТУ ПЕРЕБІГУ - Bakaliuk, T. H. (Вісник наукових досліджень, 2016)
Запропоновано новий підхід до розробки індивідуальних програм реабілітації у пацієнтів із первинним гонартрозом (ПГА). Для визначення клінічної ефективності застосування комплексних програм медичної реабілітації у хворих на ПГА розроблено схему індексної оцінки тяжкості патології та ефективності лікування на санаторно-курортному етапі реабілітації. Доведено, що для оптимізації реабілітації у санаторних умовах необхідне індивідуально орієнтоване застосування природних, фізіотерапевтичних, фізичних та альтернативних чинників лікувально-відновлювальних комплексів, що зумовлює зменшення частоти ускладнень, збільшення ефективності реабілітації та подовження тривалості ремісії.