СУДИННІ ПУХЛИНИ І СУДИННІ МАЛЬФОРМАЦІЇ У ДІТЕЙ: ФОРМУЛЮВАННЯ ДІАГНОЗУ ЗГІДНО З СУЧАСНОЮ КЛАСИФІКАЦІЄЮ - Benzar, I. M. (Вісник наукових досліджень, 2016)
Пацієнтів із судинними аномаліями (СА) завжди нелегко виділити та чітко охарактеризувати, враховуючи велику кількість нозологічних одиниць, а також неоднорідну термінологію, яку використовують у багатьох медичних закладах. Метою роботи був аналіз групи пацієнтів із СА, які потребують стаціонарного обстеження і лікування в умовах мультидисциплінарного центру. Адаптація і впровадження єдиної системи класифікації є першим кроком до встановлення вірного діагнозу і визначення тактики лікування судинних аномалій. Клінічні прояви судинних аномалій мають чіткі вікові особливості. Хоча судинні пухлини зустрічаються в 10 разів частіше, ніж судинні мальформації, серед госпіталізованих дітей судинні пухлини склали 31,7 %, а СМ – 68,3%.