ПРЕДИКТОРИ ФОРМУВАННЯ ПОРУШЕННЯ МИКРОБІОЦЕНОЗУ КИШЕЧНИКА У ДІТЕЙ ПЕРШОГО РОКУ ЖИТТЯ І ЙОГО ПРОФІЛАКТИКА - Kazakova, L. M.; Slipachuk, L. V.; Vasiukova, M. M.; Stroi, O. A. (Вісник наукових досліджень, 2016)
Метою дослідження було виявлення чинників порушення мікрофлори кишечнику та надання профілактичних заходів. Обстежено 30 дітей. Визначені фактори ризику: у половини дітей вік батьків 30 і більше років; обтяжена спадковість, здебільшого з боку матері, хронічні захворювання органів травлення (70%), ЛОР-органів (23,3%), алергічні реакції і захворювання (40%); патологічна вагітність у всіх жінок (токсикоз, гострі та загострення хронічних захворювань, дефіцитна анемія); патологічні пологи (кесарів розтин у 16,6% вагітни). У 30% пацієнтів виявлено подовження фази транзиторного дисбіозу новонародженої дитини до другого півріччя життя. Клінічні прояви дисбактеріозу в дітей відповідали легкій компенсованій формі (I ступень тяжкості) але дані бактеріологічного дослідження -II–III мікробіологічним ступеням дисбіозу. Профілактику дисбактеріоза потрібно починати з дитячого віку майбутньої мами; під час вагітності жінкам "групи ризику" слід проводити дослідження стану біоценозу кишечнику і коригувати його порушення. Діти, народжені від матерів цієї групи ризику, потребують первинної профілактики порушення мікробіоценоза кишечника.