ГЕНДЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ АДАПТАЦІЙНИХ ПОРУШЕНЬ У ОСІБ МОЛОДОГО ВІКУ, ЯКІ ПАЛЯТЬ ТЮТЮН - Kiosieva, O. V. (Вісник наукових досліджень, 2016)
У статті наведено дані вивчення репертуару та ступеня вираженості адаптаційних порушень, асоційованих з тютюнопалінням в осіб молодого віку. З’ясовані спільні та відмінні риси даної психопатології у юнаків та дівчат. Доведений факт наявності ідентичного для обох статей предіктора хімічної адикції в площині психоемоційної сфери реагування на стрес(як психоемоційне навантаження), пов'язаний зі складанням іспитів, напруженими відносинами в соціумі. Отримані дані стали складовою частиною формування диференційованої системи медико-соціальної допомоги при порушеннях адаптації, коморбідних з хімічними аддикциями, у студентської молоді.