КЛІНІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ФІТОКОМПЛЕКСНОЇ ТЕРАПІЇ ПРИ ПОРУШЕННЯХ РИТМУ СЕРЦЯ У ВАГІТНИХ ІЗ МЕТАБОЛІЧНИМ СИНДРОМОМ - Pavlovsʹka, O. M.; Pavlovsʹka, K. M.; Lavrynenko, H. L.; Krasnova, ZH. O. (Вісник наукових досліджень, 2016)
За даними наукових спостережень порушення ритму серця виявляють у 15–18 % вагітних, при цьому в 40–46 % випадків діагностують саме функціональні аритмії. Метою дослідження стало визначення клінічної ефективності застосування фітокомплексної терапії у вагітних із метаболічним синдромом та надшлуночковою екстрасистолією. Для діагностики захворювань використовували критерії, затверджені ВООЗ для вагітних жінок, та результати добового моніторування ЕКГ за Холтером. Виявлено, що надшлуночкова екстрасистолія у вагітних із метаболічним синдромом частіше виникає на тлі хронічної інфекції верхніх дихальних шляхів та тиреотоксикозу. Порушення серцевого ритму можуть посилювати клінічні прояви загрози переривання вагітності та дисфункцію плаценти з затримкою внутрішньоутробного розвитку плода. Запропонована фітокомплексна терапія ефективно нормалізує серцевий ритм у вагітних та може стати альтернативою антиаритмічним кардіологічним засобам. Також враховуючи різновекторність метаболічних ефектів зазначеної фітотерапії, застосовування її у вагітних з метаболічним синдромом може сприяти й вирішенню проблеми поліпрагмазії.