ПАТОФІЗІОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ ЗМІН ФУНКЦІЇ НИРОК ПРИУТВОРЕННІ НИРКОВИХ КАМЕНІВ РОЗМІРОМ 0.6-1,0 СМ ВЕРХНЬОЇ ЧАШЕЧКИ - Rohovyy, YU. YE.; Ariychuk, O. I. (Вісник наукових досліджень, 2016)
У роботі встановлено, що за умов розвитку нефролітіазу з розміром конкремента 0,6–1,0 см верхньої чашечки, зміни функції нирок характеризувалися розвитком ретенційної азотемії, протеїнурією, гіпонатріємією, гальмуванням дистальної реабсорбції іонів натрію, збільшенням екскреції кислот, що титруються, іонів водню, аміаку, амонійного коефіцієнта. Виявлені зміни функції нирок вказують на “приховане” ушкодження проксимального відділу нефрона, дисфункцію дистального канальця та створення передумов для подальшого прогресуван- ня сечокам’яної хвороби за рахунок істотного закислення сечі.