ПРОГНОЗУВАННЯ ПЕРЕБІГУ СЕРЦЕВОЇ НЕДОСТАТНОСТІ ТА ВІДДАЛЕНИХ РЕЗУЛЬТАТІВ ПІСЛЯ ХІРУРГІЧНОГО ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ НА ТОКСИЧНИЙ ЗОБ - Smiyan, S. I.; Kravtsiv, V. V.; Shidlovskyy, O. V. (Вісник наукових досліджень, 2016)
У 150 хворих на токсичний зоб вивчено віддалені результати хірургічного лікування за градацією – добрий, задовільний, незадовільний і неефективне лікування. Серед них 48 пацієнтів із тиреотоксикозом середньої тяжкості та 102 – тяжким тиреотоксикозом. Вивчали залежність віддалених результатів від віку хворих, тривалості тиреотоксикозу до операції, показників стійкості до фізичного навантаження за тестом шестихвилинної ходьби (пройдена відстань, величина споживання кисню, відсоток приросту пульсу та дихання, кількісна оцінка в балах суб’єктивних відчуттів за шкалою Борга), вмісту в крові антитіл до тиреопероксидази (АТТПО) та передсердного натрійуретичного пептиду (НУП). Порушення серцевого ритму оцінювали за даними цілодобового моніторингу серцевої діяльності (Холтер). Встановлено, що в хворих на ТТСТ високе прогностичне значення мають показники споживання кисню, приросту частоти серцевих скорочень та дихальних рухів, шкали Борга, вмісту в крові НУП. У випадках тяжкого тиреотоксикозу визначальними предикторами віддалених результатів і перебігу серцевої недостатності є тривалість тиреотоксикозу, пройдена відстань ТШХ, величина споживання кисню, приріст частоти пульсу і показник шкали Борга.