МІНЕРАЛЬНА ЩІЛЬНІСТЬ КІСТКОВОЇ ТКАНИНИ В УКРАЇНСЬКИХ ЖІНОК З ОЖИРІННЯМ ТА МЕТАБОЛІЧНИМ СИНДРОМОМ - Povoroznyuk, V. V.; Martynyuk, L. P.; Shkrobot, L. V. (Вісник наукових досліджень, 2016)
З метою визначення мінеральної щільності кісткової тканини (МЩКТ) в українських жінок ми обстежили 1605 осіб,середній вік яких склав (62,31±9,52) року, а середня маса тіла –(76,48±14,65) кг. Усі обстежені були у періоді постменопаузи. Пацієнток поділили на три групи. До першої групи (800 осіб) увійшли жінки без ожиріння, до другої (572 особи) – пацієнтки з ожирінням, третю групу (233 особи) склали хворі з метаболічним синдромом (МС). Групи зіставили за віком та тривалістю менопаузи. Оцінку МЩКТ на рівні поперекового відділу хребта, шийки стегнової кістки, передпліччя, скелета в цілому проводили на двохенергетичному рентгенівському денситометрі (Prodigy, 2005). Статистичний аналіз виконували за допомогою програми Statistica 6,0. Стан показників МЩКТ у жінок другої та третьої групи порівнювали з особами першої групи. Ми не виявили вірогідних відмінностей у показниках МЩКТ між хворими другої і третьої груп, на відміну від першої групи. Проведене нами дослідження показало, що у хворих з ожирінням і МС показники МЩКТ є вірогідно кращими порівняно з показниками групи жінок без ожиріння.