ПЕРВИННА (ЕКСТРАНОДАЛЬНА) ЛІМФОМА КІСТКИ. ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ ТА КЛІНІЧНИЙ ВИПАДОК - Kushchovyy, YE. V.; Uhlyar, T. YU.; Kryachok, I. A.; Zhulkevich, I. V.; Antonyuk, S. A. (Вісник наукових досліджень, 2016)
Первинна лімфома кістки (ПЛК) є рідкісним захворюванням, складаючи менше 1 % усіх лімфом, близько 7 % злоякісних пухлин кістки і до 5 % випадків екстранодальних лімфом. Складність даного випадку полягає у тому, що клінічна картина та радіологічна презентація первинної лімфоми кістки не має специфічних ознак. Діагноз ПЛК встановлюють шляхом верифікації ураження кістки і виключення будь-яких позакісткових вогнищ ураження. У лікуванні ПЛК можливе застосування променевої терапії (ПТ) на зону пухлини, системна терапія (поліхіміотерапія) та їх комбінація. Ряд досліджень, що охоплює період спостереження з 1960-х і на сьогодні, показав перевагу комбінації поліхіміотерапії (ПХТ) і ПТ. У статті представлено огляд досліджень з діагностики і терапії пацієнтів із первинною лімфомою кістки, а також власне спостереження – етапи діагностики та результати лікування пацієнта з первинною лімфомою кістки, якому проведено 6 курсів поліхіміотерапії за протоколом R-CHOP і променеву терапію.