УЛЬТРАСТРУКТУРНІ ЗМІНИ ГЕМОМІКРОЦИРКУЛЯТОРНОГО РУСЛА СТРАВОХОДУ В УМОВАХ ПОРТАЛЬНОЇ ГІПЕРТЕНЗІЇ В ЕКСПЕРИМЕНТІ - Єршов, В. Ю.; Кобзар, О. Б.; Радомська, Н. Ю.; Хворостяна, Т. Т.; Пархоменко, М. В.; Прокопець, К. О. (Вісник наукових досліджень, 2012)
У статті наведенно результати електронно-мікроскопічного дослідження гемомікроциркуляторного русла стравоходу при позапечінковій та внутрішньопечінковій формах портальної гіпертензії в експерименті. Встановлено, що при наведених формах портальної гіпертензії в експерименті спостерігаються суттєві зміни в елементах гемомікроциркуляторного русла, особливо посткапілярної та венулярної його ділянок, що свідчать про виснаження механізмів компенсації. У випадку позапечінкової форми портальної гіпертензії наявні передапоптозні зміни ендотеліоцитів, проте спостерігається більша різноманітність клітинної активності, що загалом може свідчити про краще вираження механізмів компенсації.