ХАРАКТЕР ТА ОСОБЛИВОСТІ ДИНАМІКИ МОРФОЛОГІЧНИХ ЗМІН У ТКАНИНАХ ОКА КРОЛЯ ПРИ ОПІКАХ РОГІВКИ ЛУГОМ - Герасимюк, І. Є.; Романюк, Т. І. (Вісник наукових досліджень, 2013)
За результатами проведеного дослідження на кролях було встановлено, що опіки рогівки 10 % NaOH супроводжуються морфологічними змінами з боку всіх структур очного яблука. Деструктивним змінам першочергово підлягає сама рогівка. Водночас, ці зміни супроводжуються розладами органного кровообігу органа зору, наслідком яких є повнокров’я судин із розвитком набряку всіх структурних елементів. При відсутності лікувальних заходів повна деструкція рогівки з порушенням її цілості й герметичності очного яблука наступає в період від 6 до 12 год від початку ураження 10 % NaOH. Подальше прогресування до 24 год патологічного процесу призводить до дистрофічно-деструктивних порушень у всіх тканинах очного яблука, включаючи і зоровий нерв, що розглядається як стан необоротних змін.