ЯКІСТЬ ЖИТТЯ ХВОРИХ НА РАК ШИЙКИ МАТКИ ІІB СТАДІЇ ПІСЛЯ КОМБІНОВАНОГО ЛІКУВАННЯ - Крижанівська, А. Є. (Вісник наукових досліджень, 2013)
Проаналізовано якість життя 85 хворих на рак шийки матки (РШМ) ІІВ стадії, які отримали комбіноване лікування. В роботі застосовували опитувальник EQ-5D (Ukrainian version, Best available), що є спрощеною версією розробленого Європейською організацією досліджень лікування раку опитувальника якості життя EORTC–QLQ–C30, передбачає включення мінімальних психометричних стандартів, необхідних для групових порівнянь. Хворі заповнювали опитувальник до початку лікування, після завершення неоад’ювантних курсів хіміотерапії та після завершення лікування. Застосування неоад’ювантної хіміотерапії в комбінованому лікуванні хворих на РШМ ІІВ стадії призводить до зниження якості життя, при цьому негативна динаміка спостерігається за всіма шкалами, а після завершення лікування відмічається покращення якості життя, а за шкалою “тривога/депресія” показники кращі, ніж до початку лікування. Оцінка показників якості життя хворих на РШМ ІІВ стадії необхідна для визначення соціально-медичних заходів з адаптації хворих до лікування і з метою їх наступної реабілітації.