ФЕРОКІНЕТИКА ПРИ ВАГІТНОСТІ: РОЛЬ АЛІМЕНТАРНОГО ФАКТОРА - Запорожан, В. М.; Анчева, І. А. (Вісник наукових досліджень, 2016)
Метою дослідження було оцінити аліментарне забезпечення організму вагітних залізом. Встановлено, що частота залізодефіцитної анемії серед вагітних у м. Одесі складає 37,2 %, частота субклінічних форм сидеропенічного синдрому – 15,7 %. Сполучення залізодефіцитних станів та дисфункції плаценти в обстежених вагітних спостерігалося у 20,7 % випадків. Показано, що вживання заліза під час вагітності з раціонами харчування у середньому складає (19,8±0,5) мг на добу, що менше рекомендованих для вагітних значень, при цьому в 36,3 % випадків прийом заліза з денним раціоном не перевищувало 12 мг на добу. Рекомендовано проведення дієтологічних консультацій на прегравідарному етапі щодо вибору продуктів харчування з високим вмістом заліза.