ДИНАМІКА СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ПОКАЗНИКІВ СЕРЦЯ ПІД ВПЛИВОМ КОМПЛЕКСНОГО ЛІКУВАННЯ З ВКЛЮЧЕННЯМ АРГІНІНУ ГЛУТАМАТУ І МЕЛЬДОНІЮ У ХВОРИХ ІЗ КЛАПАННОЮ КАЛЬЦИФІКАЦІЄЮ НА ХРОНІЧНОМУ ГЕМОДІАЛІЗІ - Мисула, І. Р.; Сусла, О. Б.; Гоженко, А. І. (Вісник наукових досліджень, 2013)
Метою роботи стало визначення ефективності комбінованого застосування попередника оксиду азоту аргініну глутамату і цитопротектора мельдонію на характер структурно-функціональних змін серця в динаміці комплексного лікування хворих із клапанною кальцифікацією на хронічному гемодіалізі. В дослідження було включено 38 (чоловіки – 22, вік (50,2±9,2) року, тривалість гемодіалізу (38,6±42,0) місяця) хворих на хронічну хворобу нирок V стадії з кальцифікацією клапанів серця та проведеною ехокардіографією. Основна група (n=20) отримувала комплексне лікування, група порівняння (n=18) знаходилась на базисній терапії. Встановлено, що включення в комплексну 12-місячну терапію комбінації аргініну глутамату і мельдонію забезпечує позитивний вплив на структурно-функціональний стан лівих і правих відділів міокарда – зменшує товщину стінок обох шлуночків, індекс маси міокарда лівого шлуночка, порожнину лівого передсердя, діаметри лівого і правого шлуночків, знижує середній тиск у легеневій артерії, покращує систолічну і, більшою мірою, діастолічну функцію лівого шлуночка, а також запобігає прогресуванню пошкодження аортального та мітрального клапанів. Базисне лікування попереджує прогресування патологічного ремоделювання серця та його функціональних порушень, але не запобігає прогресуванню клапанного пошкодження.