Протимікробна активність та фармакологічна дія гетероциклічних сполук з піридиновим фрагментом - Гушилик, Б. І. (Вісник наукових досліджень, 2013)
Проведено пошук сполук з протимікробною активністю в рядах гетероциклічних речовин, що вміщують біля гетероатому азоту залишки піридину. Первинний мікробіологічний скринінг 76 нових синтетичних сполук дозволив відібрати для подальшого поглибленого вивчення 5 речовин. Мінімальна бактеріостатична концентрація гетероциклічних похідних піридину щодо грампозитивних мікробів знаходиться в межах 0,5–31,2 мкг/мл, грамнегативних – від 7,8 до 125,0 мкг/мл. Зазначено гостру та хронічну токсичність окремих сполук нового синтезу.