ОСОБЛИВОСТІ МОРФОЛОГІЧНОЇ БУДОВИ СЕЛЕЗІНКИ СТАТЕВО-НЕЗРІЛИХ ЩУРІВ НА ТЛІ ХРОНІЧНОГО МЕДИКАМЕНТОЗНОГО ГЕПАТИТУ - Рикало, Н. А.; Гумінська, О. Ю.; Тереховська, О. І. (Вісник наукових досліджень, 2013)
У статті представлено дані щодо морфологічних змін у селезінці статевонезрілих щурів при моделюванні рифампіцин-ізоніазидіндукованого гепатиту. Виявлено різнобічні морфологічні відмінності, зокрема зменшення кількості лімфоїдних елементів білої пульпи, оголення ретикулярної строми маргінальних зон періартеріальних лімфоїдних муфт та лімфоїдних вузликів, появу ретикулярних клітин із явищами гідропічної дистрофії. Дані зміни свідчать про тісний патогенетичний взаємозв’язок медикаментозного гепатиту та змін у периферичних імунних органах, зокрема селезінці.