СТРУКТУРНІ ЗМІНИ НИРОК У ДИНАМІЦІ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОЇ КРАНІОСКЕЛЕТНОЇ ТРАВМИ ТА ЇЇ КОРЕКЦІЇ ФЕТАЛЬНИМИ НЕРВОВИМИ КЛІТИНАМИ - Борис, Р. М.; Дацко, Т. В. (Вісник наукових досліджень, 2013)
В умовах експериментальної краніоскелетної травми структурні зміни нирок проявляються ішемією коркового речовини і венозним повнокров'ям мозкового речовини з подальшим розвитком дистрофічно-некротичних зміни епітелію канальців, які наростають до 25 діб експерименту. Введення досвідченим тваринам суспензії краніоконсервірованних фетальних нервових клітин потенціює розвиток адаптаційних механізмів і частково покращує структурну організацію тканини нирок за рахунок зменшення гострих порушень кровообігу і впливає на проліферацію епітеліоцитів у вивідних канальцях.