Симультанна корекція рефлюкс-езофагіту при хірургічному лікуванні виразкової хвороби - Ковальчук, Л. Я.; Лойко, І. І.; Угляр, Р. М. (Вісник наукових досліджень, 2016)
Проаналізовано результати хірургічного лікування 170 пацієнтів з ускладненою виразковою хворобою в поєднанні з гастроезофагеальною рефлюксною хворобою, оперованих на клінічних базах ДВНЗ “Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського”. При аналізі вираження рефлюкс-езофагіту використовували Лос-Анджелеську класифікацію (1994). Ефективність лікування оцінювали за динамікою часток пацієнтів з різними ступенями езофагіту та його відсутністю при ЕГДС.