Лептин як фактор кардіометаболічного ризику в дітей з надмірною масою тіла та ожирінням - Павлишин, Г. А.; Козак, К. В. (Вісник наукових досліджень, 2013)
У статті наведено результати вивчення рівня лептину в дітей з надмірною масою тіла та ожирінням. Встановлено достовірний позитивний кореляційний зв’язок між рівнем даного адипокіну та основними факторами кардіометаболічного ризику: індексом маси тіла, окружністю талії та стегон, рівнем інсуліну, ступенем інсулінорезистентності, атерогенними показниками ліпідограми (загальним холестерином, ліпоротеїнами низької та дуже низької щільності, тригліцеридами).