СТИҐМИ ШКІРИ, ЇЇ ПРИДАТКІВ ТА СЛИЗОВИХ ОБОЛОНОК У ПАЦІЄНТІВ З ЦИРОЗОМ ПЕЧІНКИ АЛКОҐОЛЬНОГО, «В» ТА «С» - ВІРУСНОГО ҐЕНЕЗУ - Абрагамович, О. О.; Абрагамович, М. О.; Фаюра, О. П. (Вісник наукових досліджень, 2013)
Більшість змін шкіри, її придатків та слизових оболонок (СО) не є патоґномонічними для цирозу печінки (ЦП), але часто їх наявність, а особливо констеляцій стиґм, можуть допомогти у верифікації діагнозу і встановленню етіолоґії захворювання. До дослідження було залучено 1490 пацієнтів, які хворіли на ЦП і перебували на стаціонарному лікуванні у Львівському обласному гепатолоґічному центрі. У випадку ЦП алкоґольного ґенезу найбільш ранньою ознакою є еритема обличчя, також у пацієнтів спостерігається суттєво більша кількість “судинних зірочок”, поєднання “судинних зірочок” та шкіри за типом “доларової купюри”, у випадку ЦП “В”-вірусного ґенезу: атрофія, зниження еластичності шкіри рук, стриї. Для ЦП “С”-вірусного ґенезу характерним є вітиліґо, а також лейкоцитокластичний васкуліт.