МЕХАНІЗМИ ФОРМУВАННЯ ПАТОГЕНЕТИЧНИХ ВЗАЄМОДІЙ ПРИ ЗАХВОРЮВАННЯХ ТКАНИН ПАРОДОНТА, АСОЦІЙОВАНИХ З ГАСТРОЕЗОФАГЕАЛЬНО РЕФЛЮКСНОЮ ХВОРОБОЮ - Лобанець, В. Я.; Скоренька, О. В.; Скочило, Г. Б. (Вісник наукових досліджень, 2013)
Проблема хвороб пародонта залишається актуальною в умовах сьогодення, оскільки має важливе медико-соціальне значення. За даними світової та вітчизняної статистик, відмічається зростання кількості хворих на хронічний генералізований пародонтит (ХГП), зумовлений патологією внутрішніх органів. Гастроезофагеально рефлюксна хвороба (ГЕРХ) ініціює запальний процес у тканинах пародонта та зумовлює прогресування ХГП.