МОРФОМЕТРИЧНА ОЦІНКА ОСОБЛИВОСТЕЙ СТРУКТУРНОЇ ПЕРЕБУДОВИ ПЕРЕДСЕРДЬ ЛЕГЕНЕВОГО СЕРЦЯ - Слабий, О. Б.; Гнатюк, М. С. (Вісник наукових досліджень, 2016)
В експерименті встановлено, що пострезекційна артеріальна легенева гіпертензія призводить до розвитку легеневого серця і вираженої структурної перебудови передсердь. Остання характеризується гіпертрофією кардіоміоцитів, їх ядер, зростанням відносних об’ємів строми, пошкоджених серцевих м’язових клітин, погіршанням мікрогемоциркуляції, порушеннями тканинного і клітинного структурних гомеостазів. Виявлені морфологічні зміни домінували у правому передсерді декомпенсованого легеневого серця.