ПСИХОПАТОЛОГІЧНІ, ПАТОПЕРСОНОЛОГІЧНІ ТА ПСИХОСОЦІАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ ХВОРИХ ІЗ ПРОФЕСІЙНОЮ ПАТОЛОГІЄЮ ОРГАНІВ ДИХАННЯ ТА ПЕРИФЕРИЧНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ - Белов, О. О. (Вісник наукових досліджень, 2016)
У проведеному дослідженні психопатологічних, патоперсонологічних та психосоціальних особливостей 85 хворих із професійною патологією органів дихання та 84 пацієнтів із професійною патологією периферичної нервової системи, порівняно з хворими із патологію непрофесійного характеру, виявлено ознаки соматизації (2,30±0,61 та 2,26±0,70 бала, р<0,05), міжособистісної сензитивності (1,43±0,72 та 1,81±0,80 бала, р<0,05), тривожності (2,40±1,37 та 1,80±1,29 бала, р<0,05) та фобічної тривожності (0,51±0,41 та 0,39±0,27 бала, р<0,05), вищий рівень реактивної (49,07±11,80 та 42,87±11,19 бала, р<0,05) та особистісної тривожності (46,08±10,26 та 43,15±10,18 бала, р<0,05), більшу виразність іпохондричних, тривожно-депресивних, астено-депресивних тенденцій та проявів емоційної лабільності, переважання іпохондричного (17,6 і 26,1 %), тривожного (15,3 і 11,9 %), неврастенічного (12,9 та 12,9 %) і егоцентричного типів (8,2 та 10,7 %) ставлення до хвороби. хворим із професійною патологією притаманний вищий рівень дисоціації за типом внутрішнього конфлікту в сферах активної життєдіяльності, здоров’я, цікавої роботи та впевненості в собі, за типом внутрішнього вакууму – в сфері наявності друзів. хворі з професійною патологією виявляють нижчий рівень якості життя за сферами фізичного здоров’я та психологічної якості життя, і вищий – за сферою соціальної якості життя та оточення. Виявлені закономірності можуть бути пояснені впливом аграваційно-рентних тенденцій.