ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ ВІДДАЛЕНИХ НАСЛІДКІВ ЧЕРЕПНО-МОЗКОВОЇ ТРАВМИ - Салій, З. В. (Вісник наукових досліджень, 2016)
У 284 хворих дослідили особливості клініки віддалених наслідків черепно-мозкової травми (ЧМТ) залежно від варіанту перебігу. Встановили, що віддалені наслідки ЧМТ були представлені трьома варіантами перебігу: стаціонарним – у 35,56 %, пароксизмальним – у 27,46 % та прогресуючим – у 36,98 % хворих. Найбільший відсоток пацієнтів (41,09 %) з легкою ЧМТ мали прогресуючий, а середньої тяжкості ЧМТ – стаціонарний перебіг (39,78 %). За наявності в анамнезі тяжкої ЧМТ, відсоток хворих із стаціонарним та прогресуючим перебігом був на одному рівні (35,59 % – стаціонарний, 36,44 % – прогресуючий). Прогресуючий перебіг поєднувався з тривалішим катамнезом травми, тяжчим неврологічним дефіцитом, нижчим рівнем когнітивного функціонування та вищим рівнем депресії. схильність до прогресування зростала з подовженням катамнезу і за наявності легкої ЧМТ в анамнезі.