ІМУНОБІОХІМІЧНІ ЗМІНИ У КРОВІ ПРИ ГОСТРОМУ ІШЕМІЧНОМУ ІНСУЛЬТІ - Михалойко, О. Я. (Вісник наукових досліджень, 2016)
Проведено клініко-неврологічне обстеження 120 пацієнтів із гострим ішемічним інсультом. Діагноз верифікували за даними спіральної комп’ютерної та магнітно-резонансної томографій. Контрольну групу становили 20 осіб без ознак гострого порушення мозкового кровообігу та тяжкої соматичної патології віком (59,35±1,80) року. Всім хворим на 1–2 день після виникнення інсульту методом імуноферментного аналізу було визначено концентрацію васкулоендотеліального фактора росту (ВеФр) у крові та ліпідний спектр крові – ензиматичним калориметричним методом. У результаті дослідження у всіх пацієнтів фіксували достовірне підвищення концентрації ВеФр у крові (378,5±44,6) пг/мл, p<0,001, при чому вираження експресії ВеФр асоціювалось із ступенем тяжкості ішемічного інсульту. було встановлено пряму залежність збільшення концентрації ВеФр від зростання гіперліпідемії, що пояснює факт посилення ангіагенезу при атеросклеротичному ураженні судин.