СТАН СИСТЕМНОГО ТА ЛОКАЛЬНОГО ІМУНІТЕТУ В ЖІНОК ІЗ ЛЕЙОМІОМОЮ МАТКИ У ПОЄДНАННІ З ЗАПАЛЬНИМИ ЗАХВОРЮВАННЯМИ ОРГАНІВ МАЛОГО ТАЗА - Чубей, Г. В.; Трохимович, О. В.; Стамболі, Л. В. (Вісник наукових досліджень, 2016)
Проведено вивчення стану фагоцитарної системи, рівнів основних класів імуноглобулінів і лізоциму в сироватці крові та цервікальному слизові жінок репродуктивного віку з лейоміомою матки та запальними захворюваннями внутрішніх статевих органів. Встановлено, що поєднаний перебіг захворювань супроводжувався активацією специфічних та неспецифічних факторів як на системному, так і локальному рівнях, що проявлялося достовірним підвищенням концентрацій Ig G, Ig а і лізоциму в сироватці крові та Ig G, Ig а цервікальному слизі, а також появою Ig М у 57 % жінок. Виявлено пригнічення фагоцитарної активності нейтрофілів, а саме, достовірне зниження активності та інтенсивності фагоцитозу і зменшення резервних можливостей нейтрофілів за умов їх стимуляції.