ДОСЛІДЖЕННЯ СОХ-2 ЯК ПРОГНОСТИЧНОГО ФАКТОРА ВИНИКНЕННЯ ЛОКАЛЬНОГО РЕЦИДИВУ РАКУ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ - Присташ, Ю. Я.; Фецич, Т. Г. (Вісник наукових досліджень, 2016)
Лікування раку молочної залози (рМЗ) супроводжується значною частотою локальних рецидивів (рц). Поява локального рецидиву часто буває непрогнозованою. Недостатньо вивченими залишаються особливості перебігу захворювання після появи рецидиву раку молочної залози. У літературі зустрічаються поодинокі повідомлення, у яких автори досліджують експресію циклооксигенази-2 (сОх-2) при рецидивах раку молочної залози як показник прогнозування перебігу захворювання та ефективності протипухлинної терапії. Отримані дані про позитивну залежність экспресій CОх-2 й епідермального фактора росту (HeR-2) як ядерної, так і мембранної. Мета дослідження полягала в дослідженні нових факторів прогнозу появи рецидивів раку молочної залози, зокрема вивчити вплив активності CОх-2 на появу локального рецидиву та його кореляцію з HeR-2 neo, еr, Pr. При однакових показниках: віку, менопаузальному статусі, гістологічній структурі первинної пухлини, стадії захворювання, об’єму лікування простежується кореляційна залежність між рівнем експресії сОх-2 і ампліфікації HeR-2|neu у групі з рецидивами захворювання, на відміну від контрольної групи, у якій незначно (5 %) проявлявся високий рівень експресії сОх-2. Паралельно прослідковуються вже досліджені фактори ризику появи рецидиву, такі, як висока ампліфікація HeR-2|neu і негативні рецептори естрогенів і прогестерону в групі з рецидивами рМЗ.