ПАТОФІЗІОЛОГІЧНИЙ ВПЛИВ ЛІКУВАННЯ ДОБРОЯКІСНОЇ ГІПЕРПЛАЗІЇ ПЕРЕДМІХУРОВОЇ ЗАЛОЗИ ЗА ДОПОМОГОЮ КТФ-ЛАЗЕРА НА ПОКАЗНИКИ КОГНІТИВНИХ ФУНКЦІЙ, СИСТЕМИ КРОВІ, ВОДНО- СОЛЬОВОГО ОБМІНУ ТА ФУНКЦІЇ НИРОК У ХВОРИХ ВІКОМ 50–60 РОКІВ - Майкан, Р. І.; Роговий, Ю. Є.; Горай, Л. Ю (Вісник наукових досліджень, 2016)
роботу присвячено патофізіологічному аналізу впливу лікування доброякісної гіперплазії передміхурової залози за допомогою КТФ-лазера на показники когнітивних функцій, системи крові, водно-сольового обміну та функції нирок у хворих віком 50–60 років. Прооперовано 9 хворих на доброякісну гіперплазію передміхурової залози за допомогою калій–титаніл–фосфатлазера (КТФ-лазера) у віковій групі 50–60 років. Використано: клініко-інструментальні, біохімічні, гематологічні, хімічні, фізіологічні, статистичні методи. Положення щодо високої технологічності КТФ-лазера підтверджено комплексом достовірних позитивних кореляційних зв’язків, які вказують на факт, що за даного методу лікування не тільки не має змін з боку досліджуваних параметрів, але й зберігається структура їх профілю, що продемонстровано як для ММse, так і тесту малювання годинника. Водночас, не виявлені вірогідні регресійні залежності між тестом малюванням годинника до та після операції у пацієнтів вікової групи 50–60 років та наявність різних форм діаграм багатофакторного регресійного аналізу до та після операції вказують на можливість подальшого вдосконалення зазначеного методу лікування.