ВМІСТ МАРКЕРІВ ЗАПАЛЕННЯ У ХВОРИХ НА ІШЕМІЧНУ ХВОРОБУ СЕРЦЯ ЗАЛЕЖНО ВІД ГЕНОТИПУ ЗА ε2/ε3/ε4-ПОЛІМОРФІЗМОМ ГЕНА АПОЛІПОПРОТЕЇНУ Е ТА МАСИ ТІЛА - Л. Н. Приступа, Л. Н. Приступа Л. Н. Приступа; Псарьова, О. В. (Вісник наукових досліджень, 2016)
ВМІСТ МАРКЕРІВ ЗАПАЛЕННЯ У ХВОРИХ НА ІШЕМІЧНУ ХВОРОБУ СЕРЦЯ ЗАЛЕЖНО ВІД ГЕНОТИПУ ЗА ε2/ε3/ε4-ПОЛІМОРФІЗМОМ ГЕНА ПОЛІПОПРОТЕЇНУ Е ТА МАСИ ТІЛА У статті досліджено вміст маркерів запалення у пацієнтів із ішемічною хворобою серця залежно від генотипу за ε2/ε3/ε4 поліморфізмом гена аполіпопротеїну е та маси тіла. Встановлено, що ризик виникнення Іхс у хворих із ε3/ε3-генотипом та артеріальною гіпертензією був у 2,52 раза вищий, порівняно з носіями ε3/ε4+ε4/ε4-генотипів, та у 2,14 раза більший у носіїв ε3-алеля порівняно із носіями ε4-алеля. Досліджено, що носії ε3/ε3 та ε3/ε4+ε4/ε4 генотипів за наявності ожиріння мають вищі показники срб, Іл-6, порівняно з хворими із нормальною масою тіла, що свідчить про прогресування атеросклерозу.