ОЦІНКА СТАНУ МІНЕРАЛЬНОЇ щІЛЬНОСТІ КІСТКОВОЇ ТКАНИНИ У ХВОРИХ НА РЕВМАТОЇДНИЙ АРТРИТ - Даньків, Л. В. (Вісник наукових досліджень, 2016)
Проведено визначення мінеральної щільності кісткової тканин у 60 хворих на ревматоїдний артрит. Залежно від факту застосування і тривалості використання глюкокортикостероїдів встановлено особливості та темпи втрати кісткової тканини. Представлено результати обстеження поперекової ділянки хребта у хворих на ревматоїдний артрит методом подвійного рентгенівського денситометра з визначенням мінеральної щільності кісткової тканини. Порівняльний аналіз стану кісткової тканини залежно від факту прийому глюкокортикостероїдів показав, що їх використання негативно впливає на показники мінеральної щільності кісткової тканини. У хворих на ревматоїдний артрит визначалось достовірне зниження денситометричних показників, що застосовують глюкокортикостероїди після 5 років, порівняно з тими, хто застосовує глюкокортикостероїди до 1 року