ХРОНІЧНЕ ЛЕГЕНЕВЕ СЕРЦЕ І ТЕРАПІЯ АРИТМІЙ - Погорєлов, В. М.; Телегіна, Н. Д.; Брек, В. В.; Лисицька, Н. А. (Вісник наукових досліджень, 2016)
ХРОНІЧНЕ ЛЕГЕНЕВЕ СЕРЦЕ І ТЕРАПІЯ АРИТМІЙ У 47 хворих із хронічним легеневим серцем з суправентрикулярною екстрасистолією, що приймали антагоніст рецепторів ангіотензину-II ірбесартан – 300 мг/добу, з яких 27 хворих додатково отримували торасемід – 20 мг/добу, вивчали показники внутрішньосерцевої гемодинаміки, ренін–ангіотензін–альдостеронової системи, а також динаміку ендотеліну-1. Порушення ритму серця визначали за допомогою добового моніторингу еКГ. У 27 хворих, які одержували ірбесартан із торасемідом, були більш виражені позитивні клінічно-лабораторні зміни, спрямовані на відтворення функції синусового вузла та міокарда хворих із хронічним легеневим серцем з недостатністю кровообігу, ніж у групі порівняння. Зазначені позитивні функціональні та гуморальні зміни супроводжувались відновленням ритму серця у 14 (53,8 %) хворих із хлс.