КОМБІНОВАНЕ ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ НА ГІПЕРТОНІЧНУ ХВОРОБУ ЖІНОК З ДІАСТОЛІЧНОЮ СЕРЦЕВОЮ НЕДОСТАТНІСТЮ ІЗ ЗНИЖЕННЯМ МІНЕРАЛЬНОЇ ЩІЛЬНОСТІ КІСТКОВОЇ ТКАНИНИ В ПОСТМЕНОПАУЗАЛЬНОМУ ПЕРІОДІ - Ярема, Н. І. (Вісник наукових досліджень, 2013)
Робота присвячена вивченню взаємодії таких факторів як підвищення артеріального тиску (АТ), формування діастолічної дисфункції лівого шлуночка (ДДЛШ) та зниження мінеральної щільності кісткової тканини (МЩКТ) у жінок після настання менопаузи та їх медикаментозної корекції. Обстежені пацієнтки склали дві групи: до першої увійшли 50 хворих на гіпертонічну хворобу (ГХ) жінок, яким було призначено впродовж року терапію моексиприлом в добовій дозі 7,5–15 мг та індапамідом в дозі 2,5 мг на добу, до другої групи – 48 пацієнток, які приймали протягом року комбіновану терапію моексиприлом та індапамідом в тих же добових дозах з включенням комбінованого препарату кальцію з вітаміном Д та алендронової кислоти. У пацієнток першої і другої груп після лікування досягнуто зниження АТ до цільового рівня відповідно у 73,9 і у 75,7 % випадків; у першій групі спостерігалась стабілізація процесів втрати кісткової тканини, а у пацієнток другої групи – значиме підвищення МЩКТ поперекового відділу хребта. Встановлено кореляційні зв’язки різної сили між ехокардіографічними параметрами діастолічної функції ЛШ і показниками МЩКТ.