ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ОСТЕОПЕНІЧНОГО СИНДРОМУ В ЖІНОК, ХВОРИХ НА ХРОНІЧНУ ЛІМФОЇДНУ ЛЕЙКЕМІЮ - Вибирана, Р Й.; Жулкевич, І. В. (Вісник наукових досліджень, 2013)
На основі клініко-лабораторних та денстиметричних досліджень вивчено особливості розвитку остеопенічного синдрому в 67 жінок, хворих на хронічну лімфоїдну лейкемію. Спираючись на статистичний аналіз матеріалів проведеного дослідження можна стверджувати: 1) Жінки, хворі на ХЛЛ, в яких виявлено остеопенічний синдром, мали достовірно вищу тривалість захворювання в порівнянні з групою жінок, в яких остеопенічний синдром не виявлено. В групі хворих на ХЛЛ жінок з остеопенічним синдромом спостерігалось достовірне зростання рівня фосфору та лужної фосфатази. 2) У жінок, хворих на ХЛЛ, спостерігається прогресивне вікозалежне зменшення вмісту мінералів в хребцях поперекового відділу хребта на фоні зменшення рівня загального та іонізованого кальцію та зростання кальцієво-фосфорного співвідношення та рівня лужної фосфатази. 3) В групі хворих на ХЛЛ жінок, які не отримували хіміотерапевтичного лікування, був достовірно нижчий показник T-score і рівень лужної фосфатази. 4) Жінки, хворі на ХЛЛ, з веріфікованим остеопенічним синдромом отримували достовірно вищі дози лейкерану та циклофосфану.