ЗМІНИ МІНЕРАЛЬНОЇ ЩІЛЬНОСТІ КІСТОК І ВЕГЕТАТИВНОЇ РЕГУЛЯЦІЇ У ЖІНОК З ЕСЕНЦІАЛЬНОЮ ГІПЕРТЕНЗІЄЮ У ПОСТМЕНОПАУЗІ ПІД ВПЛИВОМ КОМБІНОВАНОЇ ТЕРАПІЇ МОЕКСИПРИЛОМ ТА ІНДАПАМІДОМ - Ярема, Н. І. (Вісник наукових досліджень, 2013)
У 95 хворих жінок в постменопаузальному періоді з ІІ стадією гіпертонічної хвороби з 2 та 3 ступенями АГ вивчали вплив моексиприлу та індапаміду на мінеральну щільність кісткової тканини (МЩКТ) з врахуванням антигіпертензивної ефективності цих препаратів та їх впливу на варіабельність ритму серця (ВРС). Обстежені пацієнтки склали дві групи: до першої групи увійшли 38 хворих жінок, яким було призначено монотерапію моексиприлом в добовій дозі 7,5–15 мг 1 раз на добу, другу групу склали 57 пацієнток, які приймали комбіновану терапію моексиприлом в добовій дозі 7,5–15 мг та індапамідом в дозі 2,5 мг на добу. Зниження АТ до цільового рівня після проведеного лікування досягли у 65,8 % пацієнток першої групи й у 80,7 % пацієнток другої групи. Після монотерапії моексиприлом (перша група) була відмічена тенденція до покращання денситометричних показників. Комбінована терапія моексиприлом з індапамідом у пацієнток другої групи сприяла достовірному підвищенню МЩКТ. Під впливом комбінації моексиприлу з індапамідом у обстежених пацієнток спостерігалося значиме поліпшення показників ВРС.