ДИНАМІКА ПОРУШЕНЬ ПРОЦЕСІВ ЛІПІДНОЇ ПЕРОКСИДАЦІЇ В ПЕРІОД ПІЗНІХ ПРОЯВІВ ТРАВМАТИЧНОЇ ХВОРОБИ ПІСЛЯ КРАНІОСКЕЛЕТНОЇ ТРАВМИ ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ ЇЇ КОРЕКЦІЇ ФІТОЗБОРОМ - Серватович, А. М. (Вісник наукових досліджень, 2015)
У відповідь на краніоскелетну травму в період пізніх проявів травматичної хвороби в організмі піддослідних тварин відмічається підвищена активність процесів ліпідної пероксидації, яка проявляється статистично вірогідно більшим, порівняно із контролем, вмістом первинних і вторинних продуктів ПОЛ у тканині печінки, з максимумом через 14 діб експерименту і поступовим зниженням до 35 доби, яке не досягає рівня контролю. Застосування розробленого фітозбору, починаючи з 14 доби експерименту, зумовлює менше накопичення дієнових кон’югатів і ТбК-активних продуктів ПОл у травмованих тварин через 21–28 діб експерименту та їх зниження до рівня контрольної групи через 35 діб, що вказує на виражену антиоксидантну дію біологічно активних речовин, наявних у досліджуваному зборі.