МЕХАНІЗМИ ТА ЗАКОНОМІРНОСТІ ЗМІН СИСТЕМИ ІМУНІТЕТУ В ГЛУХИХ І ПРИГЛУХУВАТИХ ДІТЕЙ - Іфтода, О. М.; Мамалига, І. С.; Сидорчук, Л. П. (Вісник наукових досліджень, 2015)
З метою аналізу основних показників клітинного та гуморального імунітету, обстежено 102 дітей із нейросенсорною, чи кондуктивною глухотою/приглухуватістю (ГПГ). Встановлено, що у дітей із ГПГ знижений відносний вміст ТCD3+ -лімфоцитів на 46,29 % і 44,29 % за рахунок TCD4+ -лімфоцитів-хелперів на 49,58 % і 44,27 % (сильніше за нейросенсорної ГПГ) та, дещо менше, TCD8+ -лімфоцитів-супресорів – на 37,50 % і 43,65 %, нижча фагоцитарна активність нейтрофільних гранулоцитів на 14,06–45,76 % і компенсаторно вище фагоцитарне число (більше нейросенсорної ГПГ). Гуморальна імунна відповідь у дітей із кондуктивною ГПГ, причиною яких були переважно середні біауральні отити, характеризується компенсаторним зростанням загального пулу BCD20+ -лімфоцитів на тлі вагомого зниження їх секреторної активності.