СИНДРОМ ПОРТАЛЬНОЇ ГІПЕРТЕНЗІЇ ТА МЕХАНІЗМИ ЙОГО РОЗВИТКУ ПРИ ПЕЧІНКОВІЙ ПАТОЛОГІЇ - Пилипко, І. В. (Вісник наукових досліджень, 2015)
Портальна гіпертензія – незмінний супутник численних захворювань у гастроентерології, судинній хірургії, кардіології, гематології з тяжкими наслідками для здоров’я і життя хворих. розвиток портальної гіпертензії призводить до значного порушення гемодинаміки в судинах печінки та розвитку артеріального та венозного повнокров’я, стазу крові у судинах портального тракту.