ВПЛИВ МАГІСТРАЛІЗАЦІЇ ЗОВНІШНЬОЇ СОННОЇ АРТЕРІЇ НА НЕВРОЛОГІЧНУ СИМПТОМАТИКУ В ПАЦІЄНТІВ З ОКЛЮЗІЄЮ ВНУТРІШНЬОЇ СОННОЇ АРТЕРІЇ - Мелень, А. П. (Вісник наукових досліджень, 2015)
У пацієнтів із хронічною оклюзією внутрішньої сонної артерії іпсілатеральна зовнішня сонна артерія є шляхом важливого колатерального кровообігу, що багато в чому впливає на перебіг захворювання в цілому. Метою нашого дослідження було встановити вплив магістралізації зовнішньої сонної артерії на динаміку неврологічної симптоматики. Головну групу склали 74 пацієнти з оклюзією ВСА, які перенесли магістралізацію зовнішньої сонної атрерії. Для оцінки результатів хірургічного лікування у віддаленому періоді сформована контрольна група, що складалася з 30 хворих з оклюзією ВСА, які отримували тільки медикаментозну терапію. Оцінку неврологічної симптоматики проводили перед операційним втручанням та через 3 місяці після нього. При порівнянні динаміки неврологічної симптоматики в головній та контрольній групах встановлено таке: зникнення або зменшення частоти ретинальних ТІА виявлено в 100 % хворих головної групи проти 33,3 % контрольної (р=0,05; ВШ – 10,2; 95 %, ДІ – 0,3–336,9), класичні ТІА регресували в 100 % пацієнтів головної групи проти 25 % у контрольній (р=0,008; ВШ – 9,8; 95 %, ДІ – 0,32–300,4). Зникнення ТІА у пацієнтів головної групи, на нашу думку, зумовлено видаленням атеросклеротичної бляшки та ліквідацією сліпої кукси ВСА, які є джерелом емболії. Поліпшення мовлення відзначили 47,8 % пацієнтів головної групи проти 27,8 % у контрольній групі (р=0,34; ВШ – 2,25; 95 %, ДІ – 0,34–14,6). Регресування клінічної картини хронічної ішемії сітківки встановлено в 33,3 % пацієнтів головної групи проти 0 % контрольної (р=0,13; ВШ – 6,72; 95 %, ДІ – 0,33–136,2). Прояви парезів та паралічів регресували в 48,8 % пацієнтів головної групи та у 26,6 % контрольної (р=0,11; ВШ – 2,61; 95 %, ДІ – 0,71–9,6).