Морфологічні зміни у нирках на першу добу в умовах політравми - Підручна, С. Р (Вісник наукових досліджень, 2015)
МОРФОЛОГІЧНІ ЗМІНИ У НИРКАХ НА ПЕРШУ ДОБУ В УМОВАХ ПОЛІТРАВМИ - При гістологічному дослідженні тканини нирки тварин першої дослідної групи на 1-шу добу експерименту ми спостерігали, що кірковий шар нирки був представлений клубочковим шаром. Клубочки були розширеними, повнонокровними, проте периваскулярний набряк спостерігався лише у тварин із тяжкою травмою у поєднанні з опіком та скальпованою раною. У травмованих тварин другої дослідної групи більшість вивідних канальців були розширеними, проте просвіти їх слабо візуалізувались. В петлях Ген- ле і прямих канальцях ми спостерігали виражений набряк епітелію, що різко звужувало їх просвіти. У тварин 3 дослідної групи в дистальних канальцях мали місце гідропічна білкова дистрофія, еозинофілія цитоплазми, а також слабкий зв’язок пошкодженого епітелію із базальною мембраною. МОРФОЛОГИЧЕСКИЕ ИЗМЕНЕНИЯ В ПОЧКАХ В ПЕРВЫЕ СУТКИ В УСЛОВИЯХ ПОЛИТРАВМЫ - При гистологическом исследовании ткани почки животных первой опытной группы на 1-е сутки эксперимента мы наблюдали, что корковый слой почки был представленным клубочковым слоем. Клубочки были расширенными, повнонокровнимы, однако пе- риваскулярный отек наблюдался лишь у животных с тяжелой травмой в сочетании с ожогом и скальпированной раной. В травмированных животных второй опытной группы подавляющее большинство выводных канальцев были расширены, однако просвещения их слабо визуализировались. В петлях Генле и прямых канальцах мы наблюдали выраженный отек эпителия, резко сужало их просвещения. У животных 3 исследовательской группы в дистальных канальцах имели место гидропическая белковая дистрофия, эозинофилия цитоплазмы, а также слабая связь поврежденного эпителия с базальной мембраной. CONDITION OF MORPHOLOGICAL CHANGES IN THE KIDNEYS ON THE 1ST DAY UNDER POLYTRAUMA-Histological examination of kidney tissue of first experimental group on the 1st day of the experiment, we observed that the cortical layer of the kidney glomerular layer was presented. Glomeruli were expanded, full- blooded but perivascular edema was observed only in animals with severe trauma combined with burn and wound scalp. On the other injured animals of the experimental group excretory tubules majority were expanded, but their lumen was weakly visualized. In the loop of henle and straight tubules we observed epithelial edema, which dramatically narrowed their lumen. In the experimental group 3 animals in the distal tubules occurred hidropichna dystrophy protein, cytoplasmic eosinophilia and little in the damaged epithelium with basal membrane Ключові слова: тяжка травма, опік, скальпована рана, нирки. Ключевые слова: тяжелая травма, ожог, скальпированная рана, почки. Key words: severe trauma, burns scalp wound, kidneys.