[Морфофункціональний стан нейроцитів соматосенсорної зони кори великого мозку за умов хронічної ендотоксемії та її сорбційної корекції - Сорока, І. О; Волков, К. С; Лісничук, Н. Є (Вісник наукових досліджень, 2015)
МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНИЙ СТАН НЕЙРОЦИТІВ СОМАТОСЕНСОРНОЇ ЗОНИ КОРИ ВЕЛИКОГО МОЗКУ ЗА УМОВ ХРОНІЧНОЇ ЕНДОТОКСЕМІЇ ТА ЇЇ СОРБЦІЙНОЇ КОРЕКЦІЇ - При експериментальному хронічному ендотоксикозі в пірамідальному та гангліонарному шарах соматосенсорної зони кори мозку наявні значні зміни нейроцитів, які характеризуються поліморфізмом: тигроліз у частині клітин має тотальний характер, присутні також гіперхромні та різко гіперхромні нейроцити. Значно витончені відростки нейронів інтенсивно зафарбовані, мають хвилястий вигляд. Спостерігаються гемокапіляри з вузькими просвітами, заповненими еритроцитами, їх нерівномірної товщини стінка утворена зміненими ендотеліо- цитами, базальна мембрана нечітко контурована, навколо них наявні значні периваскулярні простори, що утворюються за рахунок набряку астроцитарної глії. Порушення міжнейрональ- ної взаємодії в соматосенсорній зоні кори великого мозку спричиняють зміни температурної чутливості у піддослідних тварин, які характеризуються збільшенням латентного періоду больової реакції у тесті «hot plate». Еферентна детоксикація сприяє покращенню структурної організації соматосенсорної зони кори великого мозку і відновленню ноцицептивної реактивності в умовах температурного впливу. МОРФОФУНКЦИОНАЛЬНОЕ СОСТОЯНИЕ НЕЙРОЦИТОВ СОМАТОСЕНСОРНОЙ ЗОНЫ КОРЫ БОЛЬШОГО МОЗГА В УСЛОВИЯХ ХРОНИЧЕСКОЙ ЭНДОТОКСЕМИИ И ЕЕ СОРБЦИОННОЙ КОРРЕКЦИИ - В условиях экспериментального хронического эндотоксикоза в пирамидальном и ганглионарном слоях соматосенсорной зоны коры мозга отмечены значительные изменения нейроцитов, характеризующиеся полиморфизмом: тигроз в части клеток носит тотальный характер, присутствуют также гиперхромные и резко гиперхромные нейроциты. Отростки нейронов существенно истончены, имеют волнообразный вид, интенсивно окрашены. Просветы гемокапилляров сужены, заполнены эритроцитами, их стенка неравномерно утолщена, наблюдаются структурные изменения эндотелиоцитов, базальная мембрана нечетко контуриро- вана. Вокруг капилляров имеются значительные периваскуляр- ные пространства, образующиеся за счет отека астроцитарной глии. Нарушение межнейронального взаимодействия в соматосенсорной зоне коры большого мозга вызывает изменения температурной чувствительности у подопытных животных, которые характеризуются увеличением латентного периода болевой реакции за результатами теста «hot plate». Эфферентная детоксикация способствует улучшению структурной организации соматосенсорной зоны коры большого мозга и восстановлению ноцицептивной реактивности в условиях температурного воздействия. MORPHOFUNCTIONAL STATE OF NEUROCYTES IN SOMATOSENSORY ZONE OF CEREBRAL CORTEX UNDER CONDITIONS OF CHRONIC ENDOTOXEMIA AND ITS SORPTION - The significant changes of neurocytes structure in somatosensory zone of parietal areas in cerebral cortex of rats are histologically revealed under conditions of experimental chronic endotoxemia. It is observed “dark” and “light” neurocytes which is an analogous to hyper- and hypochromic nerve cells in the pyramidal and ganglionic layers of the cortex. Hemocapillaries are with narrowed lumen filled with erythrocytes and have corrugated surface formed by swollen endotheliocytes. Significant perivascular edema around them are marked. Data from hot-plate tests show changes in temperature sensitivity of experimental animals, which are characterized by an increase in latent period of pain reaction. Neuronal tigrolysis is not so significant when applying the efferent detoxification in the pyramidal and ganglionic layers of the cortex, there is a moderate amount of hyperchromie cells, the increase in the number of normochromal neurocytes and improvement of the structure of their processes are observed. The normalization of hemocapillaries structure is reached: their lumens are moderately dilated, surface and endotheliocytes are explicitly outlined, perivascular edema is significantly smaller. It is defined the tendency to decrease in latent period of pain reaction under the temperature influence, that indicates the recovery of nociceptive sensitivity. Ключові слова: кора мозку, нейроцити, хронічна ендотоксемія, ноцицепція, сорбція. Ключевые слова: кора мозга, нейроциты, хроническая эндотоксемия, ноцицепция, сорбция. Key words: cerebral cortex, neurocytes, chronic endotoxemia, nociception, sorption.