Діагностика та прогнозування порушень трофологічного статусу в дітей раннього віку з паралітичними синдромами, які виховуються в умовах будинку дитини - Марабян, Р. В; Макєєва, Н. І; Ріга, О. О (Вісник наукових досліджень, 2015)
ДІАГНОСТИКА ТА ПРОГНОЗУВАННЯ ПОРУШЕНЬ ТРОФОЛОГІЧНОГО СТАТУСУ В ДІТЕЙ РАННЬОГО ВІКУ З ПАРАЛІТИЧНИМИ СИНДРОМАМИ, ЯКІ ВИХОВУЮТЬСЯ В УМОВАХ БУДИНКУ ДИТИНИ - У 78-ти дітей раннього віку (56 з паралітичними синдромами) проведено дослідження стосовно діагностично-прогностичних критеріїв порушення трофологічного статусу. Вивчали кількість облігатно-анаеробних бактерій, факультативно-анаеробних бактерій, умовно-патогенних мікроорганізмів, рівень метаболітів мікробіоценозу кишечника (скатол, індол, масляна кислота, молочна кислота), рівень вітамінів у сечі (В,, Вв, В12), лактату, пірувату, НАД+ та НАДФ, рівень макро-/мікроелементів волосся: магнію, цинку, кальцію, міді, калію, натрію. Неінвазивні методи дослідження визначення вмісту мікроелементів у волоссі дітей із паралітичними синдромами, рівнів кількості колонієутворювальних одиниць мікроорганізмів в 1 г фекалій та метаболітів кишечника, рівнів метаболітів сечі та вітамінів у сечі можна використовувати в якості діагностичних критеріїв порушення трофологічного статусу в дітей раннього віку з паралітичними синдромами, які перебувають в умовах будинків дитини. Автори вважають, що слід переглядати питання особливостей харчування (обробки харчових продуктів, дотація пре-/пробіотиків та ін.) дітей раннього віку з паралітичними синдромами, які виховуються в закладах закритого типу. ДИАГНОСТИКА И ПРОГНОЗИРОВАНИЕ НАРУШЕНИЙ ТРОФО- ЛОГИЧНОГО СТАТУСА ДЕТЕЙ РАННЕГО ВОЗРАСТА С ПАРАЛИТИЧЕСКИМИ СИНДРОМАМИ, ВОСПИТЫВАЮЩИХСЯ В УСЛОВИЯХ ДОМА РЕБЕНКА - У 78-ти детей раннего возраста (56 из паралитическими синдромами) проведено исследование ди- агностически-прогностических критериев нарушения трофо- логического статуса. Изучались количество облигатно-анаэробных бактерий, факультативно-анаэробных бактерий, условно-патогенных микроорганизмов, уровень метаболитов микробиоценоза кишечника (скатол, индол, масляная кислота, молочная кислота), уровень витаминов в моче (В,, Вв, В12), лактата, пирувата, НАД+ и НАДФ, уровень макро-/микроэле- ментов волос: магния, цинка, кальция, меди, калия, натрия. Неинвазивные методы исследования для определения содержания микроэлементов в волосах детей с паралитическими синдромами, уровней количества колониеобразующих единиц микроорганизмов в 1 г фекалий и метаболитов кишечника, уровней метаболитов мочи и витаминов в моче можно использовать в качестве диагностических критериев нарушения трофологического статуса в детей раннего возраста с паралитическими синдромами, находящихся в условиях домов ребенка. Авторы считают, что следует пересматривать вопрос особенностей питания (обработки пищевых продуктов, дотация пре-/пробиотиков и др.) детей раннего возраста с паралитическими синдромами, воспитывающихся в учреждениях закрытого типа. DIAGNOSIS AND PROGNOSIS OF VIOLATIONS TROPHOLOGICAL STATUS IN TODDLERS WITH PARALYTIC SYNDROMES BROUGHT UP IN A ORPHANAGE CONDITION - At 78 you toddlers (56 with paralytic syndromes) conducted research on diagnostic and prognostic criteria of trophological status. The number of obligate anaerobic bacteria, facultative anaerobic bacteria, pathogenic microorganisms, intestinal microbiota level of metabolites (skatole, indole, butyric acid, lactic acid) levels in urine vitamin vitamins (B1, B6, B12) and lactate, pyruvate, NAD + and NADP level macro / micronutrients hair: magnesium, zinc, calcium, copper, potassium and sodium were investigated. Noninvasive methods have determined trace elements in hair of children with paralytic syndromes equal to the number of colony forming units of microorganisms in 1 g of feces and gut metabolites, urine levels of metabolites in urine and vitamins can be used as diagnostic of criteria abuse trophological status in children of early age with paralytic syndromes in orphans. The authors believe that the issue should be reviewed dietary habits (food processing, grant pre / probiotics, etc.) toddlers with paralytic syndromes who are growth in closed institutions. Ключові слова: діти раннього віку, паралітичні синдроми, трофологічний статус. Ключевые слова: дети раннего возраста, паралитические синдромы, трофологический статус. Key words: toddlers, paralytic syndromes, trophological status.